Verweven
In veel wat Ilma doet of organiseert is ‘systemisch lichaamswerk’ verwerkt, verweven of het functioneert als een rode draad. Middels een aantal opleidingen heeft Ilma zich deze werkwijze eigen gemaakt en combineert het met andere disciplines. Lees hier meer over wat systemisch lichaamswerk inhoudt.
Wat is systemisch lichaamswerk?
Het is een werkvorm bestaande uit een combinatie van lichaamsgerichte therapie en systemisch werk, oftewel familieopstellingen. Familievragen komen aan bod: waar sta jij ten opzichte van een familielid? Waar sta jij als kind, als ouder, als zus of broer of als partner? Hierdoor biedt het je de mogelijkheid vanuit een ander perspectief te kijken naar wat jij tegenkomt in het leven. Kun jij je familie in je lichaam voelen? Jazeker! Als je je familie niet insluit, sluit je delen van je lichaam af. Dat wat je in een opstelling vergroot tegenkomt in het veld, kun je terugvinden in het lichaam op de laag van de ziel. De laag die gaat over wie jij in essentie bent. Je kunt masseren ‘tot je een ons weegt’, maar wanneer iemand niet op zijn of haar eigen plek staat in het familiesysteem, zal spanning en onrust in het lichaam blijven.
Waar is het goed voor?
Je leert ‘te zijn met wat het is’. Maar houdt dat concreet in? Als voorbeeld: wanneer we pijn hebben – fysiek, mentaal of emotioneel – roept dat weerstand in ons op. Kort door de bocht: we willen er zo snel mogelijk weer vanaf. Dat is vaak de enige aandacht die we eraan geven. We hebben nooit geleerd echt met aandacht onze pijn te voelen. Met behulp van systemisch lichaamswerk sta je bewust stil bij jouw pijn, zonder ervoor weg te lopen. Eng? Nee dat is het niet, spannend misschien wel omdat het om een bepaalde openheid en bewustwording vraagt.
Situaties die je hebt meegemaakt en je niet goed hebt kunnen verwerken (trauma’s), hebben effect op het lichaam en worden opgeslagen in het celgeheugen. Deze herinneringen hebben ook effect op de zielslaag. De ziel heeft zich dan op bepaalde plekken in het lichaam of in het gehele lichaam teruggetrokken. Dit kun je ervaren op de massagetafel. Aangeraakte lichaamsdelen zijn dan onbewoond en moeilijk om contact mee te maken. Wanneer je moeilijk aanwezig kunt zijn in je eigen lijf, kan dat invloed hebben op je fysieke functioneren en je emotioneel welbevinden.