6 tot 10 november 2023

Iedereen maakt verliezen mee in de loop van het leven. Niet altijd is er voldoende tijd en ruimte om verlies op een goede manier te integreren in je leven.

Dat kan een verlies zijn als gevolg van de dood van een dierbare, een scheiding, ontslag, ziekte etc.

Op het prachtige eiland Terschelling bieden we jou de gelegenheid alsnog de tijd te nemen aandacht te geven aan de impact die ervaringen van verlies op jouw leven hebben.

Je bent van harte welkom!

PROGRAMMA IN GROTE LIJNEN:
Maandag:
Opstart, kennismaking met ons, met elkaar, de ruimten en het eiland. Verbinding maken met wensen en verwachtingen voor deze week. Als afsluiting een ontspanningsoefening.

Dinsdag t/m Donderdag:

Voor het ontbijt: beweging en/of meditatie
A839F6FD-599E-4B4A-9DEB-8A30D6503080.jpg
Ochtendprogramma:
We werken op verschillende manieren met de thema’s rond verlies en rouw: gesprekken, creatieve opdrachten, symbolen en rituelen. Een belangrijke plaats zal het systemisch lichaamswerk innemen; en als het weer het toelaat zullen we dit ook buiten in de Terschellingse natuur doen.

Middagen: tijd voor jezelf (behalve op woensdag, dan nemen we een hele dag voor opstellingswerk).
Eind van de middag: delen van ervaringen die in de ochtend in beweging zijn gebracht.

Avond: op een ontspannen manier afsluiting van de dag.
 
Vrijdag:

♥ Oogst van deze dagen

♥ Hoe op een goede manier naar huis + hoe thuis verder?

♥ Afscheidsritueel aan de waterlijn

We hebben een principe-programma waar we vanuit gaan, maar er is ruimte om dat aan te passen aan de behoeften die in de groep leven. We zijn flexibel en stemmen af op wat er nodig is.
0C29C4FE-831D-46B1-A682-6356DAE64DE1-32-2.jpg

Begeleiding: Mieke Ankersmid en Ilma Trip.
Toen Mieke in 2017/2018 op Terschelling woonde en individuele trajecten rond verlies en rouw aanbood, ontdekte ze dat Ilma daarin een prachtige aanvulling bood met haar systemisch lichaamswerk.

Voor veel mensen bleek deze combinatie helend te zijn. Dit bieden we nu in groepsverband aan. We werken vanuit een liefdeskracht die voor ons allebei op het eiland heel voelbaar is.


EVEN VOORSTELLEN:

Ilma :
Geboren op 17 oktober 1967,te Ermelo.
Op mijn tweede jaar, ben ik met mijn ouders en broer verhuist naar Terschelling.
Voor mijn studie ben ik een poosje weg geweest.

Samen met mijn man, hebben wij het bedrijf van mijn ouders overgenomen. Dick draait het hotel, ik verzorg de aankleding,de wellness,wellbeing en retraites.

Tegenwoordig geef ik de training: Het roepen van de Ziel, systemisch werken via het lichaam. In Utrecht en op Terschelling.

De afgelopen periode is het hotel flink onder handen genomen, waarmee een grote droom in vervulling is gegaan. Ruimte voor training en retraite in ons bedrijf.

Samen hebben wij drie mooie kinderen en een kleinkindje in Zweden, nummer 2 is onderweg, reuze spannend.

Ik heb een eigen praktijk voor systemisch werk via het lichaam en massagetherapie. Ik werk met adem, rituelen en meditatie.

In het grote wetende veld, heb ik zo kunnen voelen hoe mensen op 1000 verschillende manieren antwoord geven op verlies wat ze hebben aangetroffen in hun leven.

Hoe gaan we om met afscheid, hoe hebben wij geleerd om te vertrekken bij pijn.

In het samen reizen door het innerlijk en het systemische landschap van mijn cliënten, is het insluiten van verlies en ruimte geven aan de emoties die daarbij loskomen, een nieuwe helende beweging.

Erbij blijven en bedding bieden. Ik luister naar het verhaal van het lijf met mijn handen en dit geeft hele eerlijke heldere feedback.
Verlies laat zijn sporen na in ons cel-geheugen, onze ziel vertrekt. Daar verliezen wij het contact met ons lijf. Gestolde liefde, noem ik dat.

In een veld van aandacht, kan het opnieuw gaan stromen, daar kunnen wij opnieuw uitreiken en vastpakken, Opstellingswerk in de natuur brengt ons snel naar de essentie van ons verlangen en de vraag, hoe kan het weer stromen?

Soms zitten onze overtuigingen op onze diepste angst, boosheid en verdriet zo in de weg, ons overlevingsdeel op trauma van het verlies. Om weer in verbinding te komen met ons gezonde deel en onze hulpbronnen, de dragende kracht kan zo helpend zijn om schoorvoetend weer nieuwe stapjes te maken en ons verlies te verweven in ons bestaan.

Ik kijk uit naar onze ontmoeting.
Liefs uit Lies, Ilma

Mieke
In de midweek van 7 november ben ik net voor het eerst oma geworden. Daar heb ik echt naar uitgekeken. 2 jaar gelden heb ik mijn pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Maar stoppen met werken ben ik nog helemaal niet van plan.

Mijn werk met mensen rond levensvragen (die vaak te maken hebben met een verlies) vind ik te waardevol. En dit op Terschelling te mogen doen, is voor mij een cadeau.

Geboren ben ik in Delden (Twente). Mijn ouders hadden het niet breed en we woonden achter het café van mijn opa. Het was een geborgen, rustige jeugd tot mijn moeder stierf aan borstkanker. Ik was toen 12 jaar en mijn zusje 11. Binnen een jaar hertrouwde mijn vader. Er was geen plek meer voor mijn moeder en voor de emoties rond dit verlies. Deze gebeurtenissen hebben een grote impact gehad op mijn leven, die ik pas 20 jaar later begon te voelen. Alsnog ben ik toen door een diep rouwproces gegaan en dat is uiteindelijk de basis geworden om anderen te helpen een ingrijpend verlies te integreren in hun leven.

Om daarvoor gereedschap te ontwikkelen heb ik verschillende opleidingen gevolgd waardoor ik een veelkleurig palet aan methodieken tot mijn beschikking heb om in te zetten, want ieder rouwproces is uniek en vraagt een eigen aanpak. Intussen staan er drie boeken over het omgaan met verlies op mijn naam.

Mijn woonplek is in Berg en Dal, waar ik dicht bij prachtige oude bossen woon met mijn man Marcel. Sinds mijn 20e kom ik elk jaar meerdere keren op de Wadden; ik houd erg van de zee en van het eiland-leven. Ik ervaar de rust, ruimte, eenvoud en de natuur op het eiland als helend.
Mijn twee zoons zijn volwassen en hebben hun eigen leven in Utrecht.

Voor meer info over ons en onze manier van werken, zie: www.ilmatrip.nl en www.ankersmid.nl.